Ja baš volim poslastice u kojima se testo sprema sa mašću. Zato što se tope u ustima, mekani su i nekako su svakim danom sve ukusniji. Takva je i ova žerbo pita s jabukama. Recept za testo je kao za kore za žerbo kolač, samo su ovde uvijene u rolnice. Recept sam pronašla na ovom predivnom profilu @_kredenac__, gde ima zaista puno divnih recepata.

Nadev sam stavila preko cele površine kore, tako da više liče na štrudlice, a možete nadev da rasporedite samo uz jednu ivicu kore, da više liči na pitu. 😉

 

imageedit_1_8408148512

Sastojci za testo

  • oko 500g brašna
  • 200g masti
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 dl mleka
  • pola kesice suvog kvasca
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Sastojci za fil

  • oko 1 kg jabuka
  • cimet
  • 2 kašike gustina
  • oko 100g sitno seckanih oraha
  • džem od kajsije za premazivanje

I još

  • oko 50g istopljenog margarina ili putera
  • šećer u prahu

Postupak

  1. Od navedenih sastojaka umesite testo i ostavite pokriveno da odstoji dok pripremite fil.
  2. Za fil, jabuke narendajte i dodajte gustin i cimet.
  3. Testo podelite na 4 dela i svaki veoma tanko razvucite u pravougaonik, zatim namažite džemom, poređajte jabuke i pospite orasima. Jabuke možete staviti samo uz jednu ivicu testa da više liči na pitu, a možete i po celoj površini kao što sam ja, pa zato u preseku izgleda kao štrudla.
  4. Krajeve savijte i urolajte testo. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  5. Redjajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite svaku štrudlicu istopljenim margarinom/puterom.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 oko pola sata, ukoliko vam je rerna jača biće ok da pecete na 180.
  7. Služite posuto šećerom u prahu.
Share: