Ovi brownies su toliko dobri, da ne biste verovali da ne sadrže ni belo brašno, ni čokoladu, ni rafinisane šećere 😁. Jedino sam po vrhu posula ove kapljice od crne čokolade, ali to je dekoracije radi, jer ipak slika mora biti lepa 😂😂. Pošto sam ih pravila uveče, gricnula sam samo malo da vidim kako je ispalo, pa su prenoćili u frižideru uvijeni u prozirnu foliju i čini mi se da su tada bili joooš bolji. Ostali su baš sočni i kompaktni. Nisu preslatki, onako su baš za ljubitelje ukusa crne čokolade, a za mene je to savršenstvo. Ključni sastojci su avokado i urme, gde oba sastojka doprinose da brownies budu sočni, a urme su tu da zaslade.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 1 avokado
  • 1 jaje
  • 7-8 komada svežih urmi (ako volite sladje dodajte još)
  • 40-ak grama putera
  • 3 kašike kakao praha
  • 2 pune kašike speltinog ili pšeničnog integralnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Postupak

  1. U secku ili blenderu sameljite avokado, jaje, urme (bez koštice naravno 😂) i puter.
  2. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte kakao i brašno sa praškom za pecivo.
  3. Ako vam smesa deluje previše gusto, možete dodati malo soka od pomorandže, mada meni to nije bilo potrebno, ali može da zavisi od avokada koliko je zreo ili od toga koliko su sočne urme.
  4. Ovo je količina za vrlo mali pleh ili vatrostalnu posudu, moja je dimenzija 14x14cm.
  5. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 bez ventilatora oko 15min. Proverite čačkalicom koliko je pečeno i u ovom slučaju čačkalica NE treba da izadje skroz čista 😉, tako da proverite par puta posle nekih 12min 😁
Share: