Spanakopita je grčka pita sa spanaćem i feta sirom. Pravi se sa domaćim korama, ali nemojte da vas to uplaši jer se razvijaju oklagijom, ne razvlače se i mere su zaista dobre, tako da nećete imati problem sa tim. Uz šolju kiselog mleka, biće vam odlična večera. Vrlo je ukusna i aromatična zbog limunove korice. Moj savet je da prvo sačekate da se prohladi da bi mogla lepo da se iseče i da svi ukusi dodju do izražaja.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 500g brašna
  • 200ml mlake vode
  • oko 250ml maslinovog ulja
  • 1 kašika belog alkoholnog sirćeta
  • kašičica soli
  • pola kašičice šećera
  • oko 750g svežeg spanaća
  • 2 glavice mladog crnog luka
  • 500g feta sira
  • 3 kašike kisele pavlake
  • rendana kora 1 limuna
  • biber

Postupak

  1. Pomešajte mlaku vodu, 100ml maslinovog ulja, sirće, so i šećer, pa postepeno dodajte prosejano brašno i zamesite glatko testo. Testo bi trebalo nešto duže mesiti.
  2. Ostavite testo pokriveno prozirnom folijom oko pola sata.
  3.  Na maslinovom ulju propržite seckan mladi luk, pa dodajte spanać i biber. Za ovo vam treba što veći tiganj, i spanać ćete morati postepeno da dodajete jer nema šanse da stane odjednom dok listovi ne omekšaju. 😂
  4. Kada je spanać gotov, pomešajte ga sa izlomljenim feta sirom, pavlakom i korom limuna.
  5. Testo podelite na 6 jednakih delova. Nauljite tepsiju prečnika 30cm. Svaki deo testa ćete razvaličiti oklagijom na pobrašnjenoj površini veoma tanko, dok ne postano providno.
  6. Prvih 5 ćete seći na 4 dela, šesti treba da ostane ceo.
  7. Prva tri dela testa (podeljena na 4) rasporedite po tepsiji tako da im ivice vire po obodu tepsije. Kada popunite dno poprskajte maslinovim uljem pa nastavite da redjate. Posle trećeg dela testa, rasporedite fil sa spanaćem po celoj površini. Pa ponovo redjajte sve delove testa. I ponovo kada pokrijete površinu poprskajte uljem pa tek onda pravite novi sloj.
  8. Na kraju poslednji nedeljeni deo lepo prebacite preko cele pite i ono testo koje je visilo po obodu tepsije ušuškajte.
  9. Premažite pitu maslinovim uljem i oštrim nožem je isecite na kocke.
  10. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 oko sat vremena.
  11. Pre služenja obavezno sačekajte da se prohladi i stegne
Share: