Nedavno sam postavila recept za ovaj sočni kolač od spelte s jabukama, cimetom i malo oraha. Ovaj put sam pravila po istom receptu samo u obliku mafina, pre svega jer je lakše za poneti za užinu, na posao i slično. Sočni su danima posle pečenja, a dominiraju ukusi oraha, cimeta i meda, jabuke su tu više da daju tu sočnost. Nema šećera, zasladjeni su medom, a za pripremu je potrebno minimalno vremena, dakle, nemate izgovor da ih ne probate 😂.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 3 jabuke srednje veličine
  •  3 jajeta
  •  150g speltinog brašna
  •  50g pšeničnog griza
  •  4 – 5 kašika meda (može i više ako želite sladje)
  •  oko 50ml ulja
  •  oko 50g seckanih oraha
  •  100ml jogurta
  •  2 kašičice cimeta
  • 1 prašak za pecivo

Postupak

  1. Jabuke naredendajte i dobro procedite.
  2. Umutite jaja penasto, pa dodajte jogurt, ulje i med.
  3. Zatim, umešajte brašno, griz i prašak za pecivo.
  4. U smesu ubacite orahe, jabuke i cimet, pa dobro promešajte.
  5. Smesu izlijte u pleh za mafine obložen papirnim korpicama. Mafini ne narastu mnogo, tako da slobodno napunite korpice.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 bez ventilatora oko 25min. Proverite čačkalicom da li je pečeno.
Share: