Jedna od omiljenih stvari mi je kada se miris sveže pečenog testa širi po kući. Svejedno da li je u pitanju domaći hleb, štrudla, kiflice…Nekako je mi je to uvek bila asocijacija na mir u kući, vikend, toplinu doma.

Testo mi je takođe omiljeno za pripremu, a bogami i za jelo. Pored testa, jako volim da jedem raznorazni zeleniš od zelja, preko spanaća, do koprive. Pogađate i da mi je omiljena pita zeljanica, ali o tome drugom prilikom. U ovom receptu sam rešila da iskombinujem testo i spanać i tako dobila ove šarene kiflice. Osim što su veoma ukusne, one su i dekorativne.

Ako ste i vi kao i ja ljubitelj testa, ostaje vam samo da nabavite namirnice sa liste i neki jogurt ili kiselo mleko i večera je spremna! 😉 Prijatno!

imageedit_1_8408148512

Sastojci

Obično testo

  • 50ml mlakog mleka
  • 50ml mlake vode
  • 50ml jogurta
  • 2 kašike ulja
  • pola kocke kvasca
  • 300g brašna
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • oko 30g razmekšalog putera ili margarina

Testo sa spanaćem

  • 50ml mlakog mleka
  • 50ml mlake vode
  • 50ml jogurta
  • 2 kašike ulja
  • pola kocke kvasca
  • 100g smrznutog spanaća (otopljenog)
  • 300g brašna
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • oko 30g razmekšalog putera ili margarina

I još

  • 200g sitnog sira
  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • oko 30g putera ili margarina
  • susam za posipanje

Postupak

  1. Ostavite oko 60g putera ili margarina da omekša na sobnoj temperaturi.
  2. Pripremite 2 činijice sa po 50ml mlakog mleka i u obe ubacite po pola kašičice šećera i 1 kašičicu brašna. Promešajte, a zatim dodajte po pola kocke kvasca. Ostavite da kvasac nadođe oko 10 minuta.
  3. U dve veće činije, u kojima ćete mesiti testo, ubacite po 300g brašna i po pola kašičice soli. Malo promešajte, a zatim ubacite i nadošli kvasac, jogurt, ulje i mlaku vodu.
  4. U jednu od te dve činije ubacite i spanać
  5. Od obe smese napravite po jedno glatko testo (jedno belo i jedno zeleno :)), pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
  6. Posle 30 minuta, testa premesite i podelite na po 3 jednaka dela i ostavite da odstoji pokriveno krpom oko 20 minuta.
  7. Nakon 20min uključite rernu na 180 stepeni.
  8. Svaki od tri dela testa sa spanaćem razvucite oklagijom u krug prečnika oko 20cm. Prvi razvučeni deo premažite razmekšalim puterom, na njega stavite drugi deo koji ćete takođe premazati puterom, i na njega staviti treći deo bez premazivanja.
  9. Isti postupak ponovite i sa testom bez spanaća.
  10. Testo sa spanaćem zatim razvucite u malo veći krug, zatim premažite razmekšalim puterom. Testo bez spanaća razvucite u krug sličnog obima i stavite preko testa sa spanaćem.
  11. Sada ih zajedno razvucite u pravilan krug prečnika oko 45cm.
  12. Testo nožem ili još lakše sekačem za picu, podelite na 4 jednaka dela, zatim svaki od tih 4 na 2 jednaka dela, i još jednom svaki deo na još 2. Ukupno treba da dobijete 16 trouglova.
  13. Pripremite pleh i na njega stavite papir za pečenje.
  14. Na ravan deo trougla stavite kašičicu sitnog sira i urolajte kiflicu. Kiflice ređajte u pleh.
  15. Razmutite 1 žumance sa 2 kašike mleka i premažite kiflice. Zatim ih pospite susamom po želji i na kraju na svaku kiflicu stavite komadić putera.
  16. Pecite oko 25min ili dok ne porumene.

Prijatno!

Share: