Hrana, pre svega, mora biti ukusna. Ali, ako je još i lepa to je onda prava stvar. Baš dugo sam rešavala da napravim ove ružice od jabuka, pa sam odustajala, misleći da je nešto komplikovano u pitanju. Medjutim, zaista nije, što možete videti na slikama, na dnu ovog posta. Pošto lisnato testo nije najzdravija stvar na svetu :),  pravila sam nešto slično sa heljdinim korama. Postupak i za to se nalazi na mom instagram profilu.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 4 crvene jabuke srednje velicine
  • 1 blok od 500g lisnatog testa
  • 2 kašike meda
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • cimet
  • 1 limun

Postupak

  1. Odmrznite 1 blok lisnatog testa od 500g
  2. Operite i izdubite sredinu 4 srednje crvene jabuke. Jabuke nemojte ljuštiti.
  3. Jabuke isecite na tanke kriške
  4. Stavite oko 3dl vode i sok od 1 limuna da proključa, pa ubacujte deo po deo jabuka. Jabuke kuvajte 1 min, tek toliko da omekšaju. Rešetkastom kašikom vadite jabuke i ostavite da se hlade.
  5. U jednoj maloj činijici pomešajte 2 kašike meda i 2 kašike vode, a u drugoj 1 jaje i 1 kašiku mleka
  6. Lisnato testo podelite na pola i tu jednu polovinu razvucite jako tanko. Kod mene su dimenzije bile 36x30cm.
  7. Dužu stranu isecite na 6 jednkaih traka.
  8. Uzmite 1 traku i još malo je razvucite po širini, a onda namažite smesom sa medom, poredjajte kriške jabuke jednu do druge, ali tako da kora jabuke viri sa testa i pospite cimetom.
  9. Preklopite jabuke donjom polovinom testa i preklopljeni deo namažite smesom sa jajetom.
  10. Urolajte i redjajte u podmazan pleh za mafine. Najbolje je da osim podmazivanja, pleh pospete i malog količinom brašna, jer se dešava da se dosta zalepi.
  11. Ponovite sve sa drugom polovinom testa.
  12. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 oko 40-45 minuta. Ja sam prvih 15 min pekla pokriveno folijom da  jabuke ne bi izgorele.
  13. Služite posuto šećerom u prahu.

Ispod se nalaze slike postupka. 🙂

Share: