Koliko se sećam prva stvar koju sam samostalno umesila od kiselog testa bila je jedna pogača u obliku cveta. Dobro, možda ne baš potpuno samostalno, jer sam imala oko 12 godina, ali za te godine to je bio veliki kulinarski uspeh. 🙂 Generalno oduvek volim da mesim sve od testa, verovatno zato što to volim i najviše da jedem. 😀

Ove godine sam za Uskrs pravila ovu pogaču, čiji recept sledi i bila je baš baš mekana, a i lepa na oko. Nazvala sam je prolećnom, jer me je njen oblik podsetio na sunce. 🙂 Primetila sam da testo koje se mesi sa mlekom sutradan bude prilično tvrdo, a kada se dodaje i jogurt, pecivo bude dugo meko. Tako da mi je ovo testo zamešeno sa jogurtom i mlekom omiljeno i koristim ga za razna peciva. Za ovu konkretnu pogaču nisam mogla da istestiram kakva je bila sutradan, pošto je istog dana nestala. 😀

Tako da, ukoliko želite da ulepšate sebi i svojim ukućanima ili gostima neki svečani ručak, mislim da bi jedna ovakva pogača bila pun pogodak. 😉

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 100ml mlakog mleka
  • 100ml mlake vode
  • 100ml jogurta
  • 100ml ulja
  • 1 svež kvasac (oko 40g)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • oko 100gr margarina/putera
  • oko 600g brašna

Za premazivanje i posipanje

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • susam

Postupak

  1. Ostavite margarin da omekša na sobnoj temperaturi
  2. U mlako mleko ubacite 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Ostavite oko 10 minuta da kvasac nadodje
  3. U veliku činiju, u kojoj ćete mesiti testo, ubacite nadošli kvasac, vodu, jogurt, ulje i jaje i promešajte, a zatim uz postepeno dodavanje brašna i soli zamesite glatko testo. Trudite se da što manje mesite testo, da bi pogača bila mekša.
  4. Pokrijte testo i ostavite da odstoji oko 30-40 minuta.
  5. Podmažite šerpu/tepsiju u kojoj ćete peći pogaču.
  6. Kada je testo nadošlo, odvojite jedan deo veličine teniske loptice, a ostatak podelite na veći i manji deo, tako da veći bude za oko trećinu veći od manjeg 😀
  7. Veći deo testa podelite na 5 jednakih delova i razvucite u manje krugove, pa zatim ih slažite jedan na drugi tako da između svakog sloja bude sloj margarina (osim poslednjeg sloja). Zatim ovo testo razvucite u širi krug, da bude recimo 1 prst debljine i isecite ga na 8 jednakih trouglova. Svaki trougao uvijte kao kiflicu, samo naopako, tako da krećete od vrha trougla.
  8. U posudu u kojoj ćete peći pogaču postavite prvu lopticu koju ste odvojili na sredinu, a zatim ove “obrnute kiflice” raporedite u krug oko loptice, kao da formirate krake.
  9. Preostalo testo podelite  na 4 jednaka dela i ponovite postupak sa mazanjem svakog sloja margarinom. Kada testo razvučete u veći krug, podelite ga na 8 jednakih trouglova. Svaki trougao nožem zacite u sredini (po dužini, 3-4cm), a zatim vrh trougla provucite kroz tu rupu 2 puta. Ovakvih 8 trouglova ubacite u preostali prostor u šerpi, tako da vrhovi budu okrenuti ka sredini šerpe.
  10. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15-ak min, dok se rerna ugreje na 180 stepeni, ili na 160 sa ventilatorom.
  11. Pre nego što ubacite u rernu, premažite pogaču razmućenim žumancetom sa malo mleka i pospite susamom po želji.
  12. Pecite oko 45min ili dok ne porumeni.

Prijatno!

Share: