Pre dve godine sam se neko duže vreme strogo držala principa hrono ishrane. Imalo je to svojih prednosti i mana, ali sada ne bih o tome. Ako nekoga interesuje može mi pisati na Instagram 🙂 . Jedna od dobrih stvari je što sam probala namirnice koje do tada nisam puno ili čak uopšte koristila, kao što su puteri od orašastih plodova i razne vrste integralnog brašna. Isprobala sam skoro svako koje se nudi na našem tržištu i mislim da mi je favorit ražano brašno.

Jedno od jela koje i danas spremam  je ova proja/pita od ražanog brašna sa zeljem i belim lukom. Obično napravim uveče i naredna tri dana to jedem za doručak uz razne dodatke. Odlično ide uz neka suva mesa i kiselo mleko. Ja sam jednom, sasvim slučajno probala ovu proju uz puter od suncokreta i od tada je obavezno jedem sa njim. 🙂

Peče se malo duže, oko sat vremena, ali barem je priprema jako prosta, po principu smuti pa prospi 😀 . Verujem da bi bila odlična i da se pomeša sa pšeničnim brašnom, ali ja to još uvek nisam isprobala, vi ako isprobate, javite kako je. Ja se i dalje u ovom receptu držim čistog ražanog brašna. 😉

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 300g ražanog brašna
  • 250g kisele ili obične vode
  • 3 jajeta
  • 2 veze zelja (ili oko 50g spanaća)
  • 50ml ulja
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • susam za posipanje

Postupak

  1. Umutite žicom sve sastojke osim zelja
  2. Na kraju ubacite i seckano zelje i promešajte
  3. Sipajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pospite susamom. Za ovu količinu koristite neku malu tepsiju, moja je otprilike 15x20cm.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena

Prijatno!

Share: