Dok sam odrastala princes krofne su bile često spreman kolač kod nas, pa je recept koji vam pišem mamin i isproban nebrojeno puta. Moja mama voli poslastice i torte sa pravim kuvanim filovima, bez dodavanja pudinga, šlagova i sličnih sastojaka. I sve to odlično pravi, tako da što se tiče recepata za ove vrste slatkiša u njene recepte imajte  puno poverenje, ja kad vam kažem 😀

Princes krofne se kod nas nikad nisu pravile u onoj mini verziji, nego je svaka krofna poveća i izdašno punjena kremom, što možete da vidite i na slici. Vi možete i drugačije, ali ove princes krofne zaslužuju da u njima uživate, a ne da se svedu na veličinu jednog zalogaja. Osim, možda, ako pripremate neki ketering, onda vam je oprošteno 😀

Same krofne se lako spremaju, samo pratite uputstva, a po tome da su potpuno šuplje iznutra, znaćete da su uspele. Filu će trebati neko vreme da se zgusne, ali vredno je svakog minuta i ne može se porediti sa veštačkim umučenim šlagovima. 😉

imageedit_1_8408148512

Sastojci za testo

  • 175ml vode
  • 85ml ulja
  • 100g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jajeta

Sastojci za fil

  • 700ml mleka
  • 260g brašna
  • 2 jajeta
  • 300g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 125g margarina omekšalog na sobnoj temperaturi

Dodatno

  • prah šećer ili istopljena čokolada za prelivanje

Postupak za pripremu krofni

  1. U šerpu stavite ulje i vodu da provre.
  2. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo. Kada voda sa uljem provri, u nju ubacite brašno i dobro izmešajte, a zatim ostavite da se hladi.
  3. Kada se ohladi, ubacujte jedno po jedno jaje miksajući mikserom sa nastavcima za testo. Miksajte sve dok ne dobijete finu, glatku, homogenu smesu.
  4. Rernu uključite na 180 i bitno je da rerna bude stvarno dobro zagrejana. Kašikom vadite smesu na pek papir uz razmak izmedju, tako da je jedna kašika jedna krofna. Ovo je mera za veće krofne. Ako volite male, onda smesu sipajte kašičicom.
  5. Pecite oko 20-25min bez otvaranja rerne.

Postupak za pripremu fila

  1. Jaja umutite penasto mikserom i dodajte polovinu mleka i brašno.
  2. U šerpu stavite preostalo mleko, šećer i vanilin šećer i zagrevajte po ključanja, a onda ubacite i smesu sa jajima, mlekom i brašnom koje ste izmiksali.
  3. Kuvajte na tihoj vatri dok se sasvim ne zgusne, u stalno mešanje i povremeno miksanje mikserom, da biste razbili grudvice.
  4. Kada se fil zguznuo stavite ga da se prohladi a onda ga mikserom pomešajte sa omekšalim margarinom. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Preostaje samo da svaku krofnu presečete i ubacite fil. Odozgo možete preliti istopljenom čokoladom ili posuti prah šećerom.

Share: