Kolače s višnjama sam uvek baš volela. Valjda zbog te kiselkaste note. Volim i klasičnu pitu s višnjama od kora i onaj starinski žuti kolač s visnjama. A ova varijanta mi je u poslednje vreme najprimamljivija. Višnje u prhkom testu su ❤. A ova pita s višnjama vam je jedan od onih kolača koji što duže odstoji to je testo lepše. Naravno, ako uspete da ne pojedete sve odmah.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 500g brašna
  • 200g svinjske masti
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • pola kesice suvog kvasca
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 200ml mleka
  • 25g putera ili margarina
  • šećer u prahu za posipanje

Nadev

  • oko 400g višanja
  • 150g šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile

Postupak

  1. Sastojke za nadev pomešajte u šerpici i stavite da se prokuva na srednoj vatri, dok se ne zgusne.
  2. Nadev ostavite da se prohladi.
  3. Umesite testo od navedenih sastojaka pa ga podelite na 3 dela.
  4. Prvi deo razvucite oklagijom veoma tanko pa uz jednu ivicu stavite trećinu nadeva, savijte bočne ivice da fil ne ispada i urolajte.
  5. Ponovite sa preostala 2 dela testa.
  6. Pite stavite na pleh obložen pek papirom i četkicom ih premažite sa oko 25g otopljenog putera ili margarina.
  7. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 oko 20 min ili dok ne porumeni.
  8. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
Share: