Imam za vas jedan odličan, kremasti, jeftin, izdašan kolač koji se ne peče. Zove se paša lokum ili sultanova sarma. Dobro rashladjen biće prava stvar za leto, a zahteva da šporet bude samo par minuta uključen da se skuva fil.

imageedit_1_8408148512

Sastojci za čokoladni sloj

  • malo margarina za podmazivanje
  • 100g kokosa
  • 1 litar mleka
  • 150g šećera
  • 120g brašna
  • 4 kašike kakao praha
  • 2 vanilin šećera
  • 50g margarina ili putera

Sastojci za beli sloj

  • 150ml mleka
  • 1 kesica belog šlag krema (75g)

Postupak

  1. Veliki pleh od rerne podmažite margarinom i pospite kokosom što ravnomernije.
  2. Od litra mleka odvojite otprilike 2/3 i stavite u šerpu sa šećerom i kuvajte na srednjoj vatri.
  3. Ostatak od litra mleka pomešajte žicom za mućenje sa kakaom, brašnom, vanilin šećerom. Kada se mleko zagrejalo, ubacite i ovu umućenu smesu. Dodajte i 50g margarina ili putera. Kuvajte, mešajući žicom nekoliko minuta dok ne počne da ključa i videćete da se već zgusnulo.
  4. Vruć fil rasporedite po kokosu. Ovo je jedini korak gde možete da pogrešite. Bitno je da šerpom svuda po kokosu ravnomerno sipate fil, jer vam kokos neće dati da naknadno rasporedjujete fil. Ostavite u frižideru da se potpuno ohladi i stegne, u suprotnom će vam pucati kad rolate.
  5. Za beli krem, umutite šlag krem sa mlekom po uputstvu sa kesice.
  6. Kada se crni fil potpuno ohladio, preko njega ravnomerno nanesite šlag i vratite u frižider da se još malo stegne.
  7. Na kraju presecite smesu nožem po sredini po dužini pleha, i još poprečno na 5-6 delova. Poenta je da dobijete 10-12 duguljastih pravougaonika. Ostaje još da svaki pravougaonik savijete u rolnicu po dužini i to vam je to. 🤗

*Napomenula bih da su ovo mere za veliki pleh od standardnog šporeta ako imate onaj uži, možda možete malo od obe smese da ostavite sa strane u neku činiju da vam rolnice ne budu predebele.

Share: