Ima mnogo recepata za kolač medeno srce i mene je kao velikog ljubitelja tog kupovnog slatkiša prilično nerviralo što se taj kolač tako zove kad niti je srce niti liči na njega 😂. Zato sam rešila da napravim pravo medeno srce i bez preterivanja mogu reći da je jako slično kupovnom i po obliku i po ukusu. Posno je, tako da je to upravo moj predlog kada vam treba nešto slatko, a posno.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 11 kašika vode
  • 11 kašika ulja
  • 11 kašika šećera
  • 3 pune kašike meda
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta i 1 kašičicu začina za medenjake (ako nemate ovaj začin stavite cimet umesto njega)
  • 450g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • oko 50g džema
  • 200g čokolade za kuvanje

Postupak

  1. Pomešajte vodu, ulje, šećer, med, sodu bikarbonu i začine i stavite da proključa, a zatim na smanjenoj vatri kuvajte još par minuta.
  2. Sklonite da se prohladi, pa ubacite brašno i kašičicu praška za pecivo. Umesite testo i ostavite da se skroz ohladi.
  3. Kada se testo ohladilo podelite ga na 2 dela i razvucite tanko na 3-4mm i vadite oblik srca. Srca smeštajte na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Na svako srce stavite po pola kašičice džema.
  5. Razvucite i preostalu polovinu testa na istu debljinu i vadite srca kojima ćete preklopiti ova sa džemom. Ivice srca sa džemom predjite mokrim prstom, zatim preklopite drugim srcem i nežno utapkajte ivice. Meni se nije desilo da džem iscuri i tokom pečenja su se fino sjedinile ove dve polovine.
  6. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 oko 5-7min. Keksiće sklonite sa vrućeg pleha na poslužavnik obložen papirom za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade.
  7. Za glazuru, na pari istopite 30g čokolade i umačite donji deo srca, pa ga vratite na poslužavnik tako da čokolada bude gore. Ostavite da se ohladi u frižideru.
  8. Kada se čokolada stegla, istopite i ostatak čokolade na pari na tihoj vatri. Svako srce stavite na viljušku na stranu koja je već čokoladna i kašikom sipajte čokoladu preko preostalog dela srca. Ovo sve naravno radite iznad šerpice sa čokoladom 😂.
  9. Ostavite da se stegne u frižideru.

*Ja sam za glazuru namerno koristila samo čokoladu jer sam htela da bude krckava, ali ako više volite možete da ubacite i 100g margarina. Keks sa ovakvom glazurom bi trebalo držati u frižideru jer se topljena čokolada razmekša na sobnoj temperaturi. Ako hoćete da budete potpuno profesionalni čokoladu bi trebalo temperirati ako imate kuhinjski termometar. Ja nemam, ali čim ga nabavim isprobaću taj metod. Do tada, google, pa vidite o čemu se radi. 😉

Share: