Ja obožavam gibanicu! Posebno gužvaru kad onako fino naraste i bude meka kao duša. 🙂 Ne znam za vas, ali ja sve pite volim da jedem kad su hladne ili skoro skroz hladne. A problem sa gibanicom često bude to što ona jednostavno splasne posle nekog vremena. Nije ni da to meni nešto naročito smeta, kao velikom fanu pita svake vrste, ali sam jednom prilikom naletela na post na blogu http://www.proverenirecepti.com u kome se kore seku na trake i pita prevrće nakon pečenja i bila sam oduševljena rezultatom. A s druge strane, kad imate goste onda je fino da se svako parče lepo izgleda, pa sam onda rešila da iskoristim ovo seckanje kora na trake, kao i deo recepta iz pomenutog posta, i da ispečem gibanicu u plehu za mafine. Ispalo je savršeno. Nije bilo potrebe ni za kakvim okretanjem pleha, pitice su i nakon hlađenja zadržale svoj oblik.

Kako se plehovi za mafine dosta razlikuju po dubini svake pregradice kao i zbog debljine kupovnh kora koje se dooosta razlikuju od proizvodjača do proizvodjača, malo je teže odrediti količine za ovu pitu, tako da ja uvek spremim smesu sa celim pakovanjem kora, pa ukoliko nešto pretekne to posebno ispečem u nekom mini plehu ili šerpici i eto doručka za jednu osobu za sutra :).

Gibanica se na ovaj način sprema veoma brzo, a bude preukusna. Zato, pravac u prodavnicu po sastojke sa liste, plus jogurt ili kiselo mleko uz gibanicu! 😉

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 1 pakovanje kora (500g)
  • 500g sitnog sira
  • 3 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1-2 kašičice soli
  • 5 jaja
  • 50ml ulja
  • 400ml jogurta
  • 200ml kisele vode
  • margarin/puter za podmazivanje

Postupak

  1. Uključite rernu na 200 stepeni.
  2. Kore urolajte i secite na trake širine oko 2cm
  3. U veću činiju ubacite 3 kašike brašna, so, prašak za pecivo i promešati
  4. Dodati sir i ponovo izmešati
  5. Ubaciti jogurt, kiselu vodu, jaja i ulje i sve dobro promešati
  6. Ubacivati po jednu šaku kora koje rukama malo razdvojite pre ubacivanja u činiju i mešati posle svakog ubacivanja kora
  7. Pleh za mafine podmažite margarinom i ubacujte smesu do vrha (pa i preko) svake čašice u plehu.
  8. Ubacite u rernu i pecite oko 45min

Prijatno!

Share: