Iako liče na vanilice, linzeri su potpuno drugačijeg ukusa i teksture. Napomenula bih samo da se prave sa puterom, margarin ne bi bio baš pogodan za ovaj recept. Linzeri su baš puterastog ukusa sa notom vanile i daškom limuna 😁. I tope se u ustima.

Čitajući o linzerima na raznim austrijskim sajtovima, pronašla sam puno recepata po kojima se pored brašna stavlja i bademovo brašno, ali sam se ipak odlučila za ovu varijantu bez njega. Iako je vrlo teško za stare recepte utvrditi šta je zapravo original, našla sam na puno mesta da linzeri treba da budu malo većeg prečnika oko 5-8cm i sa 3 izbušena kruga rasporedjena u trougao 😂.🤷‍♀️Ovo naravno nisam poštovala, koristila sam razne uskršnje modlice 🐰🌼🥚. Ali ko želi da čita gugl u šake -> Linzer Augen, u prevodu Oči Linca (Linc, grad u Austriji (prim. prev.)) 😂😊

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 200g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
  • 100g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • rendana kora 1 limuna
  • sok od 1 limuna
  • 400g brašna
  • pola praška za pecivo
  • oko 200g džema za filovanje

Postupak

  1. Sve sastojke osim džema pomešajte, najbolje prvo mikserom sa nastavcima za testo (to su oni spiralni 😁), a posle nastavite rukama.
  2. Podelite testo na 2 dela, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru oko sat vremena.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvlačite testo oklagijom veoma tanko 3-4mm i vadite željene oblike. Gledajte da svaki oblik ima paran broj komada i polovini od istih probušite po sredini manji krug.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 oko 5-7min. Linzeri treba da ostanu beli, tako da pazite da ne zagore, jer se to brzo desi 😂.
  5. Kada su pečeni izvadite ih da se ohlade, da ne nastave da se peku na vrelom plehu, pa ove koji imaju krug u sredini pospite prah šećerom.
  6. Tek onda na ove bez kruga u sredini stavite džem i preklopite istim oblikom sa krugom. Šećer u prahu se stavlja pre spajanja da džem koji se vidi kroz kružić ne bi bio posut. 😉
Share: