Za one koji ne znaju krafin (cruffin) je zapravo kroasan mafin. Recept za kroasan samo upreden i pečen u kalupima za mafine. Mere koje ću vam ispisati su za 8 krafina. I verujte, biće divno lisnati, krckavi spolja i meki unutra. Ja sam pravila sada neutralnu varijantu i par komada sa sirom. A ukoliko se testo malo više zasladi, može se i puniti kremom, džemom i slično.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

 • 180ml mlake vode
 • 1 kašičica šećera
 • pola kašičice soli
 • 300g brašna
 • 1 kesica suvog kvasca
 • 50g istopljenog putera ili margarina
 • oko 150g putera ili margarina sobne temperature, bitno je da bude dosta meko da se lako maže

Postupak

 1. Pomešajte vodu, kvasac i šećer i ostavite da se kvasac aktivira 10ak min.
 2. Zatim pomešajte sa brašnom, dodajte so i istopljen puter i zamesite fino glatko testo. Naglasila bih da prosejete brašno. To bi uvek trebalo raditi, ali zaista kad pravite domaće kore, lisnata testa i slično uuuvek prosejte brašno.
 3. Testo ostavite oko 45-60min da se duplira.
 4. Pleh za mafine dobro podmažite i pospite brašnom.
 5. Testo podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte oklagijom u dugačak pravougaonik, recimo 60x20cm. Treba da bude što je tanje moguće, pa onda nožem razmazujte puter ili margarin preko cele površine.
 6. Zatim testo podelite po dužini na dva dela. Ako želite u ovom koraku pospite sitan sir po testu.
 7. Jedan deo srolajte u oblik kiflice, pa tu kiflicu postavite na početak drugog dela testa i nastavite da rolate. Rezultat je jedna debela kiflica 😂.
 8. Sada nju presecite po dužini na pola. Svaku polovinu rukama izdužite, upredite tako da oni lepi slojevi budu spolja vidljivi i spuštajte u pleh za mafine, sve vreme upredajući, dok ne dobijete oblik koji vam se svidja. Dakle jedna upredena polovina je jedan krafin 😁 Kod mene su svi bili prilično različiti, ali meni prelepi 😂.
 9. Ponovite i sa preostala 3 dela testa.
 10. Prekrijte krafine krpom da odmore dok se rerna ugreje na 180, pa ih onda pecite oko 25-30min dok fino ne porumene.

*Na mom instagram profilu postoji highlight sa slikama ovog postupka.

Share: