Slagala bih kad bih rekla da ne volim slatko. Mnogo bih slagala. Ali ajde da kažem da se trudim da ga ne jedem :). Iz tog razloga sam krenula da istražujem šta bi, osim voća, bila adekvatna zamena. I iznenadili biste se kako kombinacijom raznih malo zdravijih namirnica možete dobiti baš ukusne sugar-free poslastice. Jedna od varijanti koju već par godina spremam su ove kuglice, čiji recept sledi. Isprobavala sam da ih spremim na više načina, sirove, malo zapečene, ali ovo je možda meni najbolja varijanta.

Još jedna prednost je da se veoma brzo spremaju, bez korišćenja šporeta, tako da su super i za leto i za zimu. Jedino što vam treba je neki secko ili blender, da napravite smesu. Mada ni to nije obavezno, moguće je napraviti ih i bez bilo kakvih aparata.

Najbolje je da prvo stavite 200g ovsenih pahuljica, pa ukoliko smesa bude retka ili previše lepljiva za pravljenje kuglica da dodate još.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 220g ovsenih pahuljica
  • 150g iseckanih banana
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 kašike kokosovog brašna
  • sok od jedne pomorandže
  • oko 25-30 smrznutih malina
  • kokosovo brašno za posipanje

Postupak

  1. Ubacite u secka ili blender ovsene pahuljice, iseckane banane, kakao, kokos i sook od pomorandže. Seckajte dok ne dobijete prilično ujednačenu smesu, ali da se još uvek vide delići ovsenih pahuljica.
  2. Ukoliko nemate secka, viljuškom ispasirajte bananu i ubacite sve ostale sastojke i dobro promešajte.
  3. Ostavite da odstoji oko 15 minuta.
  4. Uzimajte po jednu kašiku smese, rastanjite po dlanu, stavite smrznutu malinu u sredinu i napravite kuglicu. Zatim, kuglicu uvaljajte u kokosovo brašno.
  5. Ostavite kuglice da odstoje na sobnoj temperaturi da se maline u sredini otope.
Share: