Sasvim je prirodno da prve kulinarske korake učimo od svojih majki. Jedna od prvih stvari koju sam naučila da kuvam, što se domaćih kuvanih jela tiče, je upravo grašak. I to nije bilo slučajno odabrano. Nekako je taj grašak koji moja mama kuva uvek bio lepši od drugih. I ne kažem to zato što pričam o svojoj majci. 🙂

Prva stvar je da ja volim kada je kuvani grašak gust, ali ne i brašnjav. A i mora biti fino začinjen. U ovom slučaju bez mirodjije, iako znam da mnogi povezuju ovaj začin sa graškom. Medjutim, ja ga ne volim. Ili da se bolje izrazim, nisam ga još zavolela. 🙂

Druga stvar je da meso mora biti dobro raskuvano, jer ako nešto ne volim, to je da u kuvanim jelima naidjem na tvrde komade mesa. Inače grašak kuvam po istom receptu sa pilećim, junećim i svinjskim mesom. I u svakoj kombinaciji bude odličan.

Treća stvar je tajni sastojak. U ovom slučaju, to je ….ta-dam…kečap. 🙂 Dodajem ga u solidnoj količini pred kraj kuvanja i mislim da upravo on doprinosi posebnosti ukusa maminom graška. Moguće je da bi se sličan ukus dobio i sa nekim sličnim gustim paradajz sosom, ali to nisam još uvek isprobala.

Budite hrabri i probajte ovaj recept! Garantujem da će vam se dopasti! 😉

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 500g graška (ja koristim smrznuti)
  • 300g mesa iseckanog na kockice
  • 2 izrendane šaragepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 100g kečapa
  • ulje
  • 1 kašika brašna
  • 1 puna kašičica aleve paprike
  • 1 puna kašičica vegete
  • mleveni biber

Postupak

  1. Luk iseckajte sitno i propržite na ulju.
  2. Kada je luk postao staklast ubacite meso i nakon par minuta przenja, smanjite vatru i ubacite čašu vode i dinstajte meso dok malo ne omekša. Dužina dinstanja zavisi od vrste mesa.
  3. Kada je meso malo omekšalo dodajte rendane šargarepe i grašak i dolijte vode toliko da prekrije sav grašak i poklopite šerpu. Vatru pojačajte dok ne krene da ključa, a zatim ponovo smanjite. Kuvajte dok grašak ne bude kuvan, kod mene to obično bude posle oko pola sata. Ja se trudim da sve vreme održavam količinu vode da bude tik ispod vrha graška kako bi jelo ostalo gusto. Ukoliko ste ubacili previše vode pred kraj otklopite šerpu da voda ispari do oko vrha graška.
  4. Kada je grašak kuvan, a meso omekšalo, vreme je za zapršku. U malom tiganju na malo ulja propržite ravnu kašiku brašna, a zatim dodajte punu kašičicu aleve paprike i lepo promešajte. Ovu smesu, onda, ubacite u grašak koji ključa sve vreme mešajući.
  5. Dodajte jednu punu kašičicu vegete i mlevenog bibera po ukusu i ostavite još neki minut da se kuva.
  6. Isključite ringlu i ubacite u grašak 100g kečapa, dobro promešajte i ostavite na vrućoj ringli.

Prijatno!

Share: