Generalno volim bliskoistočnu kuhinju, bar one stvari koje sam imala priliku da probam. Svidja mi se što se koristi jako puno povrća, kvalitetna mesa i zanimljivi začini. Vrlo često provodim vreme tražeći neko jelo neke strane kuhinje koje još nisam probala. Tako sam, jednom prilikom naišla na recept za gözleme iliti turske palačinke. Nije potrajalo više od par minuta čitanja kad sam rešila da ja to moram da probam.

Prema informacijama kojima raspolažem, ovo jelo se najčešće sprema u dve varijante ili sa junećim mesom i paprikom (što ću ja ovede prikazati) ili sa sirom i zeljem. U principu to je tanko testo, punjeno jednim od ova dva nadeva i pečeno u tiganju. Samim čitanjem ovog recepta ćete shvatiti da greške nema i da ovo ne može da bude loše, pa kad poželite za večeru da spremite nešto novo, mislim da je ovo pravo jelo.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

Za testo

  • 450g brašna
  • 250ml mlake vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za nadev

  • 300g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 paprike
  • ulje
  • 2 kašičice suvog peršuna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so i biber po ukusu

Postupak

  1. U oko 100ml mlake vode ubacite po kašičicu šećera, suvog kvasca i brašna i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
  2. U brašno ubacite kašičicu soli, promešajte, a onda dodajte pripremljeni kvasac, ostatak mlake vode i 2 kašike ulja. Umesite glatko testo. Mesite malo duže, kako testo ne bi bilo premekano, jer će onda pucati pri filovanju. Pokrijte testo i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 40-45 min.
  3. Za to vreme pripremite nadev. Na ulju propržite crveni luk, zatim ubacite mleveno meso i kada se malo proprži ubacite 2 paprike seckane na kockice. Kada je meso isprženo, ubacite peršun, alevu papriku, so i biber i sve dobro promešajte. Ostavite nadev da se malo prohladi i dok testo ne bude gotovo.
  4. Kada je testo naraslo, podelite ga u loptice. Kako bi mi gozleme bile koliko-toliko slične veličine, ja držim vagicu pored sebe i gledam da loptice budu 70-80 grama.
  5. Svaku lopticu razvucite oklagijom veoma tanko u ovalan oblik i na jednu polovinu stavite 2-3 kašike nadeva. Zatim preklopite polovinom bez nadeva i prstima spojite krajeve testa.
  6. Na tiganj za palačinke ili neki sličan, koji se ne lepi, stavite vrlo malo ulja i jednu tursku palačinku i pecite dok ne porumeni i dobije tamne pečate, a onda okrenite na drugu stranu.

Prijatno!

Share: