Ja praznicnu sezonu otvaram vec početkom decembra i to pečenjem gingerbread keksića. 🎄Sledeći korak je kićenje jelke sredinom decembra, a onda krajem meseca spremanje poveće količine hrane za doček 😂. Shvatila sam da mi miris odredjenih začina budi to praznično raspoloženje i da zato jako volim božićne vašare po zapadnoevropskim gradovima. Osim prelepih kućica u kojima se neke lepe stvari prodaju i služe i trgova i ulica koji su sa ukusom okićeni, glavni utisak daje miris raznih začina. Čini mi se da celi gradovi tada miršsu na cimet, karanfilić i kuvano vino 🍷. Tako ja onda, mirisom ovih božićnih keksića pokušam da unesem praznični duh u kuću. 🎅 Pravim ih vec par godina po istom receptu. Spremaju se prosto, gotovo da je nemoguće da vam loše ispadnu.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 400g belog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice djumbira u prahu
  • 1 kašičica  začina za medenjake (ako nemate, stavite samo cimet)
  • 1 kašičica kakao praha
  • 100g žutog šećera
  • 100g margarina sobne temperature
  • 150g meda
  • 1 jaje

Postupak

  1. Mikserom umutite margarin da bude kremast, a zatim dodajte šećer i jos mutite.
  2. Dodajte jaje i nastavite da mutite.
  3. Na kraju dodajte med i još malo mutite.
  4. U brašno ubacite začine, prašak za pecivo i so i promešajte, a zatim ubacite u prethodno umućenu smesu i mesite ili mikserom sa nastavcima za testo ili rukama.
  5. Na kraju testo podelite na dve polovine i uvijte u providnu foliju. Jedna polovina je taman za jedan pleh od rerne.
  6. Ostavite u frizideru min 2 sata, može i duže.
  7. Kada je testo odstajalo, ugrejte rernu na 180 i jednu polovinu testa razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola cm. Vadite oblike koje želite i redjajte na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Pecite oko 8-10 min. Gotovi su kad samo ivice keksica porumene.
  8. Ako vam je rerna malo slabija pojačajte temperaturu, ako se peku preko 10 min biće dosta tvrdi. Takodje, mozete staviti i beli šećer ali žuti daje malo bolji ukus i budu mrvicu mekši.
Share: