Američka pita s jabukama je možda najčešće spreman slatkiš vikendom kod mene. Posebno zimi. Kad baš nemam vremena, onda to bude pita od kora s jabukama, ali nekako smo zavoleli ovu varijantu. Moj recept nema šećera, osim 1 kašičice za testo, a u deo sa jabukama stavljam malo meda. Generalno, ne volim kad se voćni kolači ovog tipa mnogo zasladjuju šećerom. A što se tiče toga da li da odaberete puter ili margarin, pravila sam više puta i jednu i drugu varijantu. Puter je dosta zdraviji od margarina i sa njim se dobija mekša kora, koja se fino topi u ustima. Sa margarinom je dosta tvrdja i krckavija. Ja lično više volim ovu drugu varijantu, jer volim kad to testo bude krckavo, posebno gornji sloj, ali obe varijante su zaista odlične.

imageedit_1_8408148512

Sastojci

  • 250g hladnog putera ili margarina
  • oko 300-350g brašna
  • 100ml baš hladne vode
  • 1 kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  • 1kg jabuka
  • 3 kašike prezli
  • 3-4 kašike meda (ko voli sladje neka doda još)
  • cimeta po ukusu
  • 1 žumance i 1 kašika mleka

Postupak

  1. 225g putera iseckajte na kockice stranice oko 1cm i pomešajte sa brašnom, kome se dodaju šećer i so.
  2. Prstima gnječite puter sa brašnom sve dok ne dobijete sitne mrvice, a onda dodajte i vodu i umesite glatko testo. Ovo testo ne treba mnogo da se mesi.
  3. Onda ga podelite na 2 dela, 1 deo da bude malo veći od drugog, pa ih uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru oko sat vremena.
  4. Za to vreme oljuštite jabuke, iseckajte ih na kriške, pa na listiće.
  5. Preostalih 25g putera istopite na tiganju na srednjoj vatri, pa dodajte prezle. To promešajte i malo propržite. Zatim, te prezle pomešajte sa jabukama.
  6. Onda dodajte cimet i sve lepo promešajte. A onda dodajte med. Ja uvek dodam 1 kašiku pa promešam, pa drugu, pa promešam i tako redom.
  7. Na pobrašnjenoj površini razvucite veći komad testa u krug, na oko pola cm debljine, gledajte da bude dovoljno da prekrije tepsiju (moja je prečnika 28cm) i da malo viri sa ivica i prebacite ga u tepsiju. Utapkajte da lepo legne u ćoškove tepsije i izručite jabuke i rasporedite ih ravnomerno.
  8. Zatim razvucite testo za gornju koru i izrežite ga u trake koje ćete isprešletati preko jabuka. Ja imam onaj valjak koji pravi mrežu za gornju koru (ima ga u kineskim radnjama), pa to bude gotovo za min 😂.
  9. Spojite ivice gornje i donje kore i premažite pitu žumancetom sa malo mleka.
  10. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 oko 45-50min.
Share: